Nogle børn elsker vand, og derfor har de også nemt ved at lære at svømme. Andre børn er mere skeptiske og føler sig ikke lige så trygge i vandet. Hvis det er tilfældet, bliver det sværere at lære at svømme – og det kræver derfor en anelse mere træning. Her følger en række gode råd til dig, der skal lære dit barn at svømme.
Jo tidligere, du begynder at lære dit barn at svømme, desto bedre. Når du går i gang med svømmetræningen i god tid, så lærer de at blive fortrolige med vandet, og det har en positiv indflydelse på, hvor hurtigt de lærer at svømme. Alle børn starter et sted, og ofte er vandet en utryg oplevelse de første par gange.
Det er derfor vigtigt at huske på, at svømning er en færdighed, som tager tid at lære. Det er ikke nødvendigvis noget, som dit barn kommer til at mestre med det samme, og det er vigtigt, at du har tålmodighed og lader det tage den tid, som det tager. Du bør dog ikke slå dig ud, hvis dit barn ikke lige er mestersvømmer til at starte med.
En af de bedste måder at hjælpe dit barn med at føle sig tryg i vandet er helt lavpraktisk at kaste jer ud i det sammen. Jo mere tid dit barn bruger i vandet, jo mere komfortabel vil det føle sig. Det handler om tillid, og i starten er det derfor en god idé at bruge hjælpemidler som eksempelvis en svømmeplade.
Det er vigtigt, at du opmuntrer dit barn og roser ham eller hende, når der sker fremskridt – og det behøver ikke nødvendigvis at være store fremskridt. Det vigtigste er, at barnet føler, at indsatsen er værdsat. På den måde skabes der selvtillid, og det øger samtidig lysten til at fortsætte med at øve sig på at svømme.
Det er en god idé at tage dit barn med til svømmehallen eller stranden, så I sammen kan lege i vandet. Her handler det om ikke at bevæge sig ud på for dybt vand, så I kan tage det stille og roligt i barnets tempo. Det er vigtigt, at det er på dit barns præmisser, og så kan I altid bruge et svømmebælte, når det er tid til at komme længere ud.